Muzikale leiding

Onze dirigent is Jaap de Kok

Jaap de Kok is op 9 mei 1998 geboren in Drachtstercompagnie. Van kinds af aan was hij niet stil te krijgen, hij zong de hele dag door. Pas in december 2006 begon hij interesse te krijgen voor het orgel toen hij met Sinterklaas een keyboard kreeg. Nadat hij zijn basisschool juf, die tevens organiste is, vertelde dat hij een keyboard had gekregen, kwam hij bij haar op les terecht. Zo ontving hij in januari 2007 zijn eerste orgellessen van Goosje Geertsma.

Na twee jaar orgellessen te hebben gevolgd ontstond bij Jaap steeds meer het verlangen om piano te gaan spelen. Dit resulteerde in de beslissing om te stoppen met orgelspelen en over te gaan op piano. Al snel maakte het keyboard plaats voor een piano en zo raakte het orgel uit beeld.

Hier kwam echter verandering in toen in maart 2011 de Kruiskerk te Diever een prachtig nieuw Nijsse-Orgel geschonken kreeg. Mede door Jaaps oudere broer die met orgellessen begonnen was en het nieuwe orgel begon hij steeds meer gefascineerd te raken door dit instrument. Steeds vaker was Jaap op de zaterdagmiddag te vinden in de Kruiskerk om het orgel te bespelen en zo deed zich de mogelijkheid voor om het pedaal te leren bespelen.
In januari 2013 besloot hij op orgelles te gaan bij cantor organiste Gea Hoven in de Evangelisch Lutherse kerk te Zwolle. Tijdens de twee jaar dat hij les kreeg van Gea groeide het enthousiasme heel erg voor dit prachtige instrument. Het deed hem er toe besluiten om auditie te gaan doen voor de vooropleiding van het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Gea bereidde hem hierop voor.

Op 17 juni 2015 werd Jaap toegelaten tot de vooropleiding en op 25 mei 2016 is Jaap toegelaten tot het eerste jaar van het conservatorium. Hij ontvangt orgellessen van Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Daarnaast krijgt hij pianolessen van Nata Tsvereli. Jaap heeft masterclasses gevolgd bij Wolfgang Zerer, Paola Crivellaro, Ville Urponen en Christophe Mantoux.

Op 15 oktober 2017 behaalde Jaap de derde prijs op het SGO orgelconcours te Appingedam.

Op 13 oktober 2018 was Jaap winnaar van het conservatorium klassement tijdens het SGO orgelconcours in de Martinikerk te Groningen.

Naast orgel studeert Jaap hoofdvak Koordirectie bij Louis Buskens. Hij krijgt als bijvak zang van Marcel Reijans. Jaap is dirigent van het Agricola Consort, wat hij eind 2017 oprichtte. Het Agricola Consort verleent onder andere medewerking tijdens diensten, psalmen- en woensdagvespers in de Martinikerk te Groningen.

Jaap is één van de vaste organisten in IJsselmuiden en Wilsum. Daarnaast begeleidt hij regelmatig koren met orgel en piano. Ook valt hij soms in als dirigent bij andere koren. Tot slot geeft hij orgel- en pianolessen.

Sinds 9 mei 2019 is Jaap dirigent van het Gereformeerd Groninger Mannenkoor

Meer info op de website van: Jaap de Kok